יום שבת, 25 בפברואר 2012

משימה שנייה- בחירת נושא וחומר רקע


עבודת חקר בביולוגיה- הקבוצה של רום, אילון, עידן, דניאל ומאי

הנושא עליו הקבוצה בחרה לעסוק בעבודת חקר זו הוא השפעת סוגי מים שונים על התפתחותם של צמחים. בחרנו בנושא זה מכיוון שאנו מודעים ליתרונותיהם של הצמחים, למשל- החמצן שהם מספקים לנו, אך אנו יודעים לא מכבר שצמחים עלולים למות בתנאים לא ראויים. לכן, רצינו לבדוק אילו סוגי מים ישפיעו לטובה ואילו לרעה על גידולם של צמחים.

חלק ממקור מידע ראשון- מאמר מקורי מאת צחי מאיה  

בתי גידול לחים הינם בתי גידול עם מקווי מים. מאפיני בית הגידול הלח תלוי רבות במאפיני מקווה המים אשר בו. מיון מקווי המים נערך על פי שתי חלוקות עקריות
:
- איכות המים: בחלוקה זו אנו מבחינים בין מים מתוקים, מים מלוחים, מים מליחים(מים בעלי מליחות נמוכה יחסית) וכד'.

- מהירות זרימת המים: בחלוקה זו אנו מבחינים בין מים עומדים (אגמים, בריכות, ביצות) ומים זורמים (נחלים, נביעות, תעלות, וכו').
שתי חלוקות אלו קשורות ומשפיעות אחת על השנייה, ככל שהזרימה גבוהה יותר תרד בד"כ רמת המליחות.

הגורמים האקולוגים העיקרים המשפיעים על צמחי המים הם כמות החמצן במים, מידת חדירת האור, טיב המים והרכב התשתית.

כמות החמצן המסיס במים היא נמוכה (כ-0.7% ב-20 מעלות צלסיוס), המסיסות תלויה בטמפ' ויורדת ככל שחום המים עולה. ככל שהמים מתחממים מתגברת הפעילות של החיידקים האירוביים ( חיידקים המנצלים חמצן) ולכן יורדת כמות החמצן במים עומדים העשירים בחומר אורגני.

המים שוברים את קרני האור, על כן ככל שמעמיקים יורדת עוצמת האור ומשתנה הספקטרום. מעבר לסף מסוים אין מספיק אור להתפתחות צמחי מים טבולים.כאשר המים עכורים או מכוסים בצפיפות בצמחים יורדת עוצמת האור החודרת לעומק.

איכות המים והרכבם משפיעה על הרכב הצומח. מים העשירים בתרכובות אורגניות שונות, דטרגנטים ויונים (כגון מי ביוב) מזיקים לצומח ולעומתם מים העשירים בחנקן, מגנזיום, אשלגן, סידן וכד' תורמים לצומח. גם התשתית משפיעה על הצומח וככלל התפתחות צמחי מים טובה יותר על תשתית חרסיתית מאשר על תשתית חולית.

מקור מידע שני- איכות מים וצמחים (באנגלית)

http://www.freedrinkingwater.com/water-education3/3-water-plants.htm
Like all living things, plants too rely on water for life. And, even though they can't physically tell us or shun certain water- they are very picky about water quality!
Having a house full of lush, green plants can really add to the atmosphere. A live tree here, a hanging basket there; however, without proper knowledge of how to best care for these plants, they just may become brown and limp.
The benefits of plants inside are more than aesthetic. The bring oxygen, take in chemicals and just plain make the air better to breathe. So, to reap the benefits, we must learn first how to water these greens. The number one killer of houseplants is over-watering. Poor water quality can also be dangerous.
City water is filtered for the safety of humans; however, plants do not agree with many of the chemicals used in that process. Some plants are more sensitive than others; palms, spider plants and dracaenas are quite sensitive to fluoride. The fluoride acceptable in tap water is still more than plants can handle. Additionally, tap water can also contain salts for softening which can be harmful. A build-up of a white film crust forms on soil, this is a sign water has too much sodium- a nutrient plants despise. Finally, water that has the wrong pH level can damage plants. To combat tap water problems, installing a filtered system at home would be ideal; but, letting water sit out for 24-hours before watering, experts say, can also remove harmful chemicals. It is also said that rain water is great to use, which can be done by setting out buckets to collect precipitation. According to the Water Quality Association, distilled or reverse-osmosis filtered water is the best for watering house plants. No matter where the safe water comes from, it should be room temperature when watering.
There are many problems that can affect a plant's growth and look, such as humidity, temperature (too hot or cold), lack of water, too much water and more. But the specific problems that can occur from poor water quality include yellow leaves between veins, browning of leaves and failure to bloom. Also, in general over time water toxins can take a toll on the plant. Other really sensitive plants are azaleas, camellias, and gardenias.
It is not water alone, however, that makes plants grow to their full beauty and potential. Humidity, temperature, soil condition and light are also environmental issues to take into consideration when choosing which plants are right for your home or office. But, no matter what plant, purer water=greener plants.

אם כל זר שאתם מקבלים הולך לעולמו בתוך ימים ספורים, ישנם כמה וכמה טיפים ורעיונות שיעזרו לכם לשמר את זר הפרחים לאורך זמן:
-         קודם כל, נקיון. מאוד (מאוד!) לא מומלץ להכניס זר פרחים רענן לאגרטל משומש. שטיפה יסודית של האגרטל במים חמים וסבון כלים לפני כל שימוש תאריך את חיי הפרחים.
-     רצוי להשתמש באגרטל עשוי מזכוכית ולא אלומיניום או מתכת כלשהיא. אגרטל מזכוכית שקופה גם ייאפשר לכם לבדוק את נקיון המים בקלות רבה יותר.
-         מים: פרחים חתוכים מעדיפים מים פושרים על פני מים קרים. יש למלא מים בערך בגובה רבע מהאגרטל ולערבב מעט תמיסת מזון – כפית סוכר היא מקור מזון מצוין עבור הפרחים ושלוש טיפות של אקונומיקה ישמרו על המים צלולים וימנעו ממושבות של חיידקים להתפתח באגרטל.
-         הפרחים: יש להסיר את כל העלים שממוקמים בתחתית הגבעול, מתחת לקו המים. אם תשאירו אותם הם יהפכו בתוך זמן לא רב לכר פורה לחיידקים. בנוסף, בסכין חדה ונקייה יש לגזור כל גבעול (להיזהר לא למעוך אותם ולא להשתמש במספריים) בקצהו מעט באלכסון שכן גבעולים חתוכים בזוית ישרה נחסמים ע"י הזכוכית בתחתית האגרטל ואינם יכולים לשתות את המים ואת תמיסת המזון.
חשוב! – את הגבעולים כדאי לגזור בכיור תחת כמה סנטימטרים של מים וכך למנוע כניסת בועות אויר לגבעולים, דבר שיכול לחסום את צריכת המים של הצמח.
-         מיקום: חשיפת זר פרחים לשמש ישירה גורמת להתייבשות מהירה של גבעולים, עלים ופרחים, ולכן כדאי למקם את האגרטל במקום מואר בשמש עקיפה, הטובה ביותר. מאותה סיבה, לא כדאי גם להציב את האגרטל בקרבת מזגן, מפזר חום או על גבי מכשיר חשמלי (על הטלויזיה למשל) או בחדר מחומם. טמפרטורה נמוכה יותר מקטינה את קצב התנדפות המים מהפרחים ובכך מאטה את כמישתם.
-         טיפול שוטףאת המים צריך לשמור טריים וצלולים ולהחליפם בכל יומיים. אם המים באגרטל מתחילים להיראות מלוכלכים או עכורים, צריך להחליפם במים טריים (עם סוכר 
ואקונומיקה כמובן).
תנאי הגידול במים
צמחי המים מותאמים לתנאי הגידול המיוחדים שבמים. אותם גורמים המשפיעים על צמחי היבשה משפיעים גם על צמחי המים. ואולם צמחי היבשה אינם מסוגלים להתקיים בבתי גידול מוצפים במים. אמנם, המים כשלעצמם אינם מזיקים להם, אבל תנאי סביבה אחרים מונעים את גידולם. כמות החמצן במים, מידת חדירת האור אל המים, טיב המים, הטמפרטורה והרכב הקרקעית – הם התנאים המיוחדים שאליהם מותאמים רק צמחי המים.
כמות החמצן המומס במים הוא גורם מגביל לחיים במים. מסיסותו הנמוכה של החמצן במים גורמת לכך שריכוזו במים נמוך מאוד לעומת ריכוזו באוויר. ריכוז החמצן המומס במים יורד עם הירידה לשכבות עמוקות ויורד עם עליית הטמפרטורה. עוצמת האור היא גורם אקולוגי נוסף המגביל לעתים את הצמיחה במים. עוצמת האור המגיעה לעומק המים היא נמוכה. ככל שעכירות המים עולה, כמות האור החודרת למעמקים קטנה.
איכות המים משפיעה אף היא על הרכב הצומח. במים המכילים תרכובות אורגניות ואי-אורגניות שונות (כגון מי ביוב) שורדים רק מינים מעטים של צמחים. טיב הקרקע בתשתית מקווה המים משפיע על הרכב הצומח. תשתית חרסיתית תורמת להתפתחות טובה יותר של צמחי מים, מאשר תשתית חולית. עוצמת הזרימה של המים משפיעה על הצמחים. זרימה חזקה במקווה המים עלולה לעקור את הצמחים ממקומם. התנודות בטמפרטורה בבית גידול מימי מתונות ביותר, ורוב צמחי המים מתפתחים ופורחים בקיץ, בעוד שבחורף הם שרויים בתרדמה.


אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה